Showrooming : wat is het en wat kan je er als traditionele retailer aan doen?

  • Berichtcategorie:Blog

Tegenwoordig hebben traditionele retailers nogal eens last van “showrooming”. Je herkent showroomers meteen, ze lopen je winkel binnen om wat producten nader te bekijken, vast te pakken, uit te proberen of zelfs nog wat advies in te winnen, en pakken vervolgens hun mobieltje erbij (soms zelfs in de winkel) om op zoek te gaan naar een winkel die het goedkoper aanbiedt. Deze showroomers hebben zelfs nog het lef om je als retailer te confronteren met de prijzen die men vindt op het internet en vragen dan om korting. Krijgen ze die niet, dan kopen ze het product online bij een goedkopere aanbieder. Erg vervelend, maar wat kan je er aan doen?

Verkoop via diverse kanalen, dus ook online
50% van de traditionele winkels heeft nog geen online shop. Hiermee wed je als retailer dus op een paard. Door ook de producten online aan te bieden bereik je ook andere consumenten en doelgroepen (bijvoorbeeld buiten de regio). Deze extra doelgroep van consumenten die anders nooit bij jou zouden kopen omdat ze je winkel niet zouden binnenlopen, weetje nu wel te bereiken. Ben jij een retailer met een winkel waar regelmatig geshowroomd wordt en heb je nog geen online winkel? Overweeg dan zeker ook een online kanaal op te starten en optimaliseer je site voor mobiele apparaten en maak van deze bedreiging een kans.

Geloof in je eigen sterkten
Als traditionele retailer biedt je mogelijkheden die op geen enkele manier online kunnen worden gerealiseerd, althans, nog niet vandaag. In jouw winkel kunnen consumenten producten voelen, vastpakken, uitgebreid bekijken, eraan ruiken, het gewicht of de kwaliteit beoordelen, uitproberen, passen en ga zo maar door. Online kan dat niet. Bovendien heb je de kortste levertijd, het is kopen en gelijk meenemen.

Cross-sales en product bundeling
Ook kan je als traditionele retailer meerwaarde creƫren door goed advies, cross-sales en het bundelen van producten. Natuurlijk worden er op online webshops al vaak producten gebundeld maar hierin kan je als retailer verder gaan. Denk ook aan de mogelijkheden om het product aantrekkelijker te maken met een speciale verpakking waarop het voor de consument niet duidelijk is welke streepjescode hierop staat en dus onmogelijk het product online kan vinden. Met duidelijk advies en het goed begrijpen van de wensen die een consument heeft kan je een combinatie van producten adviseren die hij wellicht bij verschillende winkels vandaan moet halen.

Garantie-regeling en retouren
Veel webwinkels bieden de mogelijkheid om te ruilen en te retourneren over een langere periode. Bij onze webwinkels is deze termijn bijvoorbeeld 100 dagen. Veel retailers presteren het nog om deze termijn op 7 dagen te houden en bieden ook nog eens een coupon in plaats van een restitutie van het aankoopbedrag. Hierin kan je je als retailer dus wel beter in onderscheiden. Hiermee biedt je vertrouwen en meerwaarde. Benadruk ook de garantieregeling die je hebt als winkelier. Veel webwinkels zijn hier nog onduidelijk over.

Showrooming is zeker niet meer te stoppen en tegen te gaan, toch kan je je wapenen tegen dit gedrag door je als winkelier nog beter te onderscheiden en te benadrukken waar je meerwaarde ligt.