Zoektermonderzoek voor SEA

Uncategorized

Zoektermonderzoek voor SEA

Het neerzetten van een goede SEA campagne, Search Engine Advertising, oftewel adverteren in Google Ads en/of Bing Ads, begint met het optimaliseren van de landingspagina’s van de campagne. Daarna wil je verkeer naar je landingspagina’s krijgen door het inzetten van de juiste keywords. In deze korte blog introduceren wij een stappen proces om tot de beste keywords te komen.

Keywords afstemmen op de fase in de Customer Journey

Veelal delen wij de campagnes op in 3 doelen, ieder met een eigen intentie. Als vertrekpunt hanteren wij daarbij de customer journey en de online marketing funnel . Wij gaan in deze blog uit van een Google Ads campagne waarbij we verkeer naar de verschillende landingspagina’s willen krijgen en deze willen omzetten naar een verkoop. Uitgangspunt is hierbij een webshop met productpagina’s. In de customer journey zou je per fase een verschillende Ad group kunnen aanmaken en de bezoekers op verschillende landingspagina’s kunnen laten landen. Ook gebruiker potentiële klanten verschillen zoektermen afhankelijk van de de fase in de customer journey waar ze in zitten.

In de oriënterende fase zoeken potentiële klanten breder en minder specifiek. Om bezoekers in deze fase af te vangen zou je rondom het onderwerp kunnen informeren. Typische landingspagina’s zijn meer informatief van aard en converteren over het algemeen niet of pas later.

In de consideration fase (afweging) twijfelen klanten nog tussen verschillende producten onderling. Hier wordt er bijvoorbeeld gezocht naar een bepaald product in combinatie met zoektermen zoals een merk. Ook kan je in deze fase zoektermen bijvoegen zoals review, ervaring, vergelijken, voordelen, nadelen, etc. In deze fase is het handig de bezoekers te laten landen op bijvoorbeeld categorie- of merkpagina’s. Misschien heb je zelfs een blog waarin je de voor- en nadelen van twee alternatieven belicht? Dit zou ook prima passen in deze Ad group als landingspagina.

In de purchase fase (aankoop) kan je jouw zoektermen gaan concentreren rondom een speciaal product en ook de bezoeker laten landen op deze specifieken productpagina’s. In de zoektermen die je hiertoe opstelt ben je heel specifiek in het product en zou je zelfs EAN-codes of artikelnummers kunnen gebruiken. Combineer deze met zogenoemde conversie keywords zoals kopen, aanschaffen, bestellen, te koop, korting, aanbieding, etc. Ook kan je de set verder uitbreiden met termen als lage verzendkosten, gratis verzending, gratis retourneren.

Longtail zoektermen maken

Om je standaard set met zoektermen te verrijken met bijvoorbeeld conversie keywords kan je gebruik maken van verschillende tools. Een van de tools die wij hiervoor gebruiken is de PPC Keyword Concentation Tool van Found.co. Door jouw product keywords te verrijken met de conversie keywords kan je komen tot een grotere lijst, met daarin ook longtail, keywords. Je zou ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld in kolom A het merk of enkele alternatieve spelmethoden daarvoor te gebruiken. In kolom B zet je de product keywords met enkele alternatieven. In de kolom C zet je jouw conversie keywords neer. Vervolgens kan je kiezen hoe je de lijst wil laten genereren. Bijvoorbeeld door verschillende combinaties tussen A, B en C. Denk hierbij aan de standaard A,B,C maar ook A,B en B,A, B,A,C.

Met deze tool kan je verschillende rijen keywords met elkaar combineren tot een long tail keyword lijst. Zeer bruikbaar voor het opzetten van jouw Ad campagnes. Je kan daarbij kiezen of je de export wil hebben met “Exacte” keywords, “Breed” of met “Woordgroepen” (Phrase).

Hopelijk heb je een iets beter idee gekregen hoe je verschillende type zoektermen kan gebruiken in de verschillende fasen van de customer journey en hoe je deze kan combineren met een handige tool zoals de PPC keyword concatenation.


  • oktober 9, 2022
  • Geschreven door mark

Meer rendement uit uw website of webshop?