Is er een verband tussen de positie in Google en de CTR?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Ik heb toch het idee dat er wel een bepaalde lijn te trekken is tussen de positie in google (gemiddelde positie) en de gemeten Click-Through-Rates. Ik heb wat data uit Google Webmasters gehaald van één van mijn sites en die liet het volgende plaatje zien. 

CTR vs. gemiddelde positie in Google

Het lijntje zal per webshop of website totaal verschillende kunnen zijn maar de logaritmische vorm lijkt me wel een redelijk gegeven. Wat betekent dat? Nou… geen top 10, dan doe je niet mee, geen top 7 dan schiet het niet op, geen top 5, dan begint het ergens op te lijken, top 3.. tja, het gaat toch om de nummer 1 positie.. kortom, wauw! Maar pas op, het aantal waarnemingen was beperkt. Trek geen (te) harde conclusies…

Wat me ook opviel was dat op high traffic keywords met hoge posities in de zoekmachine de CTR een stuk lager is. Mijn conclusie, dat moet de invloed zijn van de product advertenties / adwords.

Iemand nog ideeën?