Een leuk hoteltje op de Veluwe? Bezoek Grand Cafe Hotel Kruller in Otterlo

7 redenen waarom je rechtstreeks bij een hotel moet boeken en niet via een boekingswebsite

  • Berichtcategorie:Blog

Met enkele hotels als klant merken wij goed dat de zomervakantie weer is aangebroken. Bij recentelijke optimalisaties van de website van een hotel vroegen wij onze klant “Waarom zou een hotelgast eigenlijk rechtstreeks bij jullie moeten boeken en niet via een third-party hotelreserveringsplatform zoals Booking.com of Trivago?”. Uit dit gesprek en wat verder onderzoek hebben we 7 goede redenen weten te vinden. Wij boeken voortaan rechtstreeks en jij? Boek voortaan maar rechtstreeks want je kan heel wat missen!

Dit zijn volgens ons de belangrijkste redenen om voortaan rechtstreeks bij een hotel te boeken en niet meer via een boekingswebsite.

1. Uitgebreidere kamer keuze
Lang niet alle hotels zetten hun volledige aanbod kamers op websites zoals Booking.com, Trivago en Expedia. Veelal wordt slechts een deel van de kamers op deze websites gezet. Soms zijn er zelfs nog kamers vrij terwijl deze websites aangeven geen kamers te hebben in de geselecteerde periode. Hotels met een eigen website bieden vaak de optie om direct online kamers kan reserveren. Het aanbod kamers is meestal groter dan de kamers die er te vinden zijn op de vergelijkingssites. Hoteliers zetten (bijna) nooit hun volledige kameraanbod op Bookingswebsites. Deze kunnen onderling niet synchroniseren. Om overboeking te voorkomen wordt daarom maar een beperkt aanbod op deze platformen gezet. Het is daarom altijd goed om de website van het hotel zelf te bezoeken. Omdat er meer kameraanbod op de eigen websites van de hotels te vinden is doe je er verstandig aan om rechtstreeks te boeken. Zo weet je zeker dat je altijd een goede kamer krijgt.

2. Prijs
Ondanks dat boekingswebsites veelal bij hotels afdwingen dat er géén lagere prijzen mogen worden afgegeven bij het rechtstreeks boeken (wat overigens best bizar is als je kijkt wat voor een “fee” ze bij hotels in rekening brengen), bieden deze vaak onvoldoende ruimte voor hoteleigenaren om specifieke arrangementen of uitbreidingsmogelijkheden te laten presenteren. Een goed voorbeeld hiervan is het Van Gogh & Co hotelarrangement van Grand Café Hotel Kruller. Hierbij wordt er tegen een gereduceerd tarief een compleet arrangement geboden inclusief diner, welkomstpakket en toegangskaarten tot het nabij gelegen Nationaal Park en Museum. Hotels zouden er verstandig aan doen om vaker van dit soort arrangementen inclusief diner aan te bieden. Het is hotels op deze manier dus wel degelijk mogelijk om meerwaarde te bieden bij een rechtstreekse reservering. Ook op het gebied van prijs.

3. Flexibiliteit
Wanneer een hotelgast rechtstreeks een kamer boekt zijn hoteliers veelal bereidwillig te helpen of wat soepeler te om te gaan met de reservering. Wanneer er bijvoorbeeld een datum verschuift of een hotelreservering moet worden geannulleerd hebben ze meer ruimte om gasten te compenseren. Ze zijn immers niet gebonden aan de voorwaarden die boekingswebsites opleggen en hebben dit in eigen hand. Dit wordt een stuk lastiger wanneer een gast heeft geboekt via een boekingswebsite en niet komt opdagen of zijn reservering wil aanpassen. Wil je meer flexibiliteit? Kies dan voor een rechtstreekse reservering.

4. Service
De medewerkers van een hotel zullen het nooit toegeven maar gasten die rechtstreeks bij een hotel hebben geboekt hebben een grotere kans nog beter te worden behandeld. Er is al eerder contact geweest tussen het hotel en gast. Er is al gestart met het opbouwen van een eerste relatie. Ook weten hotel medewerkers dat klanten die rechtstreeks boeken minder kosten hebben gehad. Ze kunnen dit terugvinden in hun systemen en weten welke gasten rechtstreeks hebben geboekt en wie er via een tussenpartij is binnen gekomen. Ze hebben dus wat “wisselgeld” om het verblijf van gasten die rechtstreeks hebben geboekt verder te veraangenamen mocht dit nodig zijn. Ook is het voor hotel medewerkers makkelijker om een upgrade van de bestaande boeking aan te bieden. Hotelboekingswebsites zijn prima voor de basics, maar wil je net iets meer uit je verblijf, dan doe je er verstandig aan rechtstreeks te boeken.

5. Extra zekerheid
Bij het rechtstreeks reserveren van een hotel kan gaat de gast direct een transactie aan met het hotel. De reservering wordt netjes bevestigd en de gast weet zeker dat hij welkom is en zijn kamer beschikbaar is. Een duidelijkere reservering kan niet. Bij het boeken van een hotel via een website zoals Booking.com, Expedia of Trivago zit er altijd een partij tussen. Het kan wel eens voorkomen dat een reservering niet goed wordt verwerkt of doorgegeven aan het hotel. De hotelier en de boekingswebsite wijzen dan naar elkaar en als gast “sta je daar”. De meeste hoteliers zullen hun verantwoordelijkheid nemen en alsnog een kamer voor je proberen te vinden maar een dergelijke situatie is zeer ongewenst. Vooral voor jou. Een check-in hoort soepel te verlopen en je wilt graag in de kamer komen die jij voor ogen had. Wil je net iets meer zekerheid? Kies dan voor een rechtstreekse reservering, je wil niet het punt van discussie zijn tussen hotelier en boekingsplatform wanneer jij gewoon naar je kamer wil. Niet alleen de reviews van de hotels zijn belangrijk maar ook die van de boekingsplatformen. Op de website ConsumerAffairs.com, waar naast hotels ook boekingsplatformen een beoordelingen kunnen krijgen, staan meer dan 1400 klachten over Hotels.com, ruim 850 klachten over Booking.com en ruim 1700 klachten over Expedia.

6. Loyaliteitsprogramma’s
Sommige hotels beschikken over loyaliteitsprogramma’s. Hoe vaker je een (rechtstreekse)boeking plaats, hoe meer loyaliteitspunten je kan opbouwen. De loyaliteitspunten worden meestal niet opgebouwd wanneer gasten een boeking plaatsen via een extern reserveringsplatform. Zit je vaak in hetzelfde hotel en heeft deze een loyaliteitsprogramma? Ook dan doe je er verstandig aan om rechtstreeks te boeken.

7. Gunfactor
Veel hotelgasten weten dat boekingswebsites een bepaalde commissie opstrijken wanneer er via hen wordt geboekt. Deze vergoeding komt terecht bij grote internationale spelers met astronomische winsten. Ze zijn een kostenpost voor hoteliers of familiehotels die er van rond moet komen met hun gezinnen en het de laatste jaren erg lastig hebben gehad. Een rechtstreekse boeking bij het hotel is voor hotels een flinke kostenbesparing die zeker een extra glimlach op het gezicht van de hotelmanger, gastvrouw of gastheer zal toveren. Wie gun jij het meer? De mensen die jouw verblijf zo aangenaam mogelijk willen maken of de slimme commerciele jongen die een website in elkaar hebben geknutseld en verder geen waarde toevoegen aan jouw verblijf? Wanneer je een hotelletje boekt, denk dan ook eens aan jouw gunfactor.

Conclusie
Moet je wegblijven van boekingswebsites? Nee, natuurlijk niet. Boekingsplatformen zoals Booking.com, Trivago of Expedia zijn prima websites om een zoektocht naar een hotelkamer te starten. Maar wil je een goede kamer, extra service en wellicht ook een betere prijs? Boek dan rechtstreeks via het hotel. Daarmee verhoog je kans op een prettiger verblijf en laat je de hotelier ook nog eens weten over de gunfactor te beschikken. Fijne vakantie!