Domein suspended na vastgelopen Plesk Backup

  • Berichtcategorie:Blog

Dagelijks draaien wij backup’s van onze websites en webshops. Dit is allemaal netjes ingepland in Plesk via de Back-up manager en wordt gepushed naar een veilige plek ergens in de cloud op, uiteraard, een andere omgeving. Helaas heeft Plesk echter wel eens de neiging om vast te lopen, dit is me in de afgelopen 6 maanden nu twee keer gebeurd. Het domein blijft in de 503 status staan, de standaard melding is dan:

Service Temporarily Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Dit is natuurlijk supervervelend, te meer omdat ik er nog niet achter ben hoe je vanuit het control panel de domein weer kan activeren. Hij geeft dan een foutmelding:

Error: Some of the selected domains or aliases were not activated.

Error: Unable to activate the domain: The domain is suspended.

Herkenbaar? Gelukkig is er een makkelijke oplossing, maar het blijft jammer dat het nodig is. Advies is dan ook te kijken naar de reden van het vastlopen van de backup. Tip : kijk eens of je alle logs wel wil backuppen als je deze erg lang bewaard. Schoon ze zo af en toe ook eens op. Terug naar het probleem, de 503 error na een ingeplande Plesk backup. Om een domein die vast zit in de suspended status eruit te halen moet je in de shell vanaf de commandline het volgende maar eens proberen: :

/usr/local/psa/bin/domain -u voorbeekd.nl -status enabled

Vervang hierbij de domeinnaam “voorbeeld.nl” natuurlijk met de domeinnaam waar het om gaat. Het domein zou nu weer actief moeten staan in Plesk.

Succes!