Hoe kan je de conversie verhogen van je Magento webshop

  • Berichtcategorie:Blog

Zeer regelmatig krijgen ik de vraag hoe de conversie te verhogen is in Magento webshops. Dit is een super belangrijke vraag aangezien het conversie cijfer aan geeft hoe succesvol jouw webwinkel is. Om deze vraag te beantwoorden is een goed idee om de conversie van jouw Magento webwinkel te benchmarken met andere conversie cijfers. Wanneer ik kijk naar de Twinkle 100 zie ik conversie cijfers tussen de 1.5 en 4 procent langskomen. Ook in de IBM Coremetrics Benchmark Reports en het IBM Coremetrics Benchmark Industry Report zie je conversiecijfers van rond 1.5 tot 3 procent.

Wat is jouw huidige conversie?
Welk conversiecijfer krijg jij als je het aantal sales deelt op het aantal bezoeken? Is dit meer dan 3%? Dan kan ik je niet veel tips geven, maar zit je er (ruim) onder dan is dit wellicht een interessant artikel voor jou. In dit artikel tref je enkele tips waarmee je het conversiecijfer van jouw webwinkel kan verhogen.

Tips om de conversie van jouw Magento webshop te verhogen
De eerste tip is om je landingspagina’s simpel en overzichtelijk te houden. Haal alle niet relevante content van je landingspagina. Leidt je bezoeker niet af en laat je call to action (bestelbutton) ruim voldoende opvallen zodat het duidelijk is waar je bezoeker moet zijn om te bestellen. Een te drukke landingspagina leidt af en helpt niet om het vertrouwen te creĆ«ren voor een (eerste) bestelling.

De tweede tip zit, zoals je kan verwachten, in het checkout proces. Het verbeteren van je conversie start veelal bij je landingspagina’s en in je checkout proces. Het checkout proces zijn de stappen van het winkelmandje richting je kassa. Maak deze zo laagdrempelig mogelijk en zorg ervoor dat deze zo gebruikersvriendelijk mogelijk is. Hoe doe je dat? Wat je zou kunnen doen is het aantal stappen in het checkout proces proberen terug te brengen. Magento heeft standaard een vrij gecompliceerd checkout proces. Magento heeft standaard 6 stappen. Bij elke stap moet jouw bezoeker en toekomstige klant klikken en wachten. Wanneer dit te lang duurt haken potentiele kopers af. Dit kan je eenvoudig aanpassen door gebruik te maken van een One Step checkout. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Magento checkout extentie van MagentoGarden. Een andere manier om je checkout proces zo laagdrempelig neer te zetten is door gebruik te maken van “Guest Checkout” mogelijkheden. Hierdoor hoeft jouw nieuwe klant zich niet eerst te registreren maar kan hij of zij gelijk bestellen. Zet deze functie dus aan in je magento configuratie.

Naast het optimaliseren van je landingspagina’s en je checkout proces is het verstandig om de betaalmethodes te laten aansluiten met de behoeften van je klanten. Zorg er dus voor dat je ruim voldoende betaalmethodes ondersteund zoals iDeal, overboeking, creditcard en PayPal. Maak je nog geen gebruik van een van deze betaalmethodes? Lees dan ook het artikel waarin ik twee payment service providers onder de loep neem. Het aanbieden van meerdere betaalmethodes is relatief eenvoudig te regelen en dit zal je conversie ten goede komen.

De vierde tip om je conversie te verhogen op je Magento webwinkel heeft alles te maken met het maximaliseren van het vertrouwen in jouw webwinkel. Wees duidelijk in wie je bent en hoe je te bereiken bent. Staat jouw (vaste) telefoonnummer wel duidelijk genoemd op je Magento webwinkel? Of moet een bezoeker daar toch enige moeite voor doen om dat te vinden? Hiermee win je natuurlijk geen vertrouwen. Communiceer de contact mogelijkheden dus duidelijk. Zorg voor een echt adres (geen postbus), verstop de contactformulieren niet, wees duidelijk hoe je de artikel verstuurd en geef wat achtergrond over wie je bent en wat je doet. Wil je nog meer vertrouwen uitstralen? Maak dan ook gebruik van een SSL certificaat en geef aan dat je de gegevens versleuteld verzend en opslaat. Recentelijk heb ik met Vechtsportwinkel.com getest met een externe review widget van Kiyoh. De resultaten waren verbluffend. Het voeren van de Kiyoh reviews op de productpagina’s hebben ervoor gezorgd dat de conversie met maar liefst 20% toenam. Hierover zal ik binnenkort nog verder in detail gaan.

De laatste tip heeft alles te maken met snelheid. De snelheid van jouw landingspagina’s van je Magento webshop zijn erg belangrijk. Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de invloed van de laadsnelheid en de bouncerate. Duurt het laden van je webshop te lang? Dan is jouw potentiele klant de deur al uit. Duurt het langer dan 3 seconden om je webshop te tonen? Dan moet je echt aan de gang om je site sneller te maken. Het Magento platform staat er om bekend niet erg snel te zijn en hongerig te zijn naar resources. Ik zou hier eigenlijk een heel artikel over moeten schrijven want onder de motorkap van Magento is nog best wat te tunen. Een van de oplossingen ligt in het gebruik van caching. Het is verstandig je caching in de Magento configuratie aan te zetten. Naast caching zijn er ook oplossingen om je CSS en javascript kleiner te maken waardoor je snelheid van het laden van je webshop flink kan toenemen. Dit kan je doen in de Magento configuratie zelf door Merge Javascript files en Merge CSS Files aan te zetten (System > Configuration > Developer). Hiervoor zijn ook (gratis) Magento extenties beschikbaar zoals M-Turbo en Fooman Speedster.

Om extra snelheidswinst te realiseren zou je ook gebruik kunnen maken van de “Flat catalog” functie in Magento. Heb je meer dan 1000 producten in je webshop? Zet dan ook de “Flat Products” functie aan. Vergeet niet te re-indexen en je cache te legen na het aanzetten van deze functies in je Magento Admin onder System > Configuration > Catalog. Daarnaast is het verstandig eens te kijken naar de configuratie van je webserver. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van header expires, GZIP compressie en de deflate mogelijkheden? Dit is allemaal in te stellen door een juiste configuratie van je apache server en middels je .htaccess bestand. Maak je gebruik van NGINX als webserver? Dan dien je dit op een andere manier te configureren.

Heb je deze tips allemaal al gebruik en is je Magento webshop nog niet vooruit te branden? Dan moet je je misschien eens afvragen of je wel bij de juiste partij aan het hosten bent. Waar host je jouw Magento webshop? Is dit wel snel genoeg? of kan het beter? Er zijn diverse hosting partijen die gespecialiseerd zijn in het hosten van Magento webshops. Kijk bijvoorbeeld eens naar de VPS oplossingen van Sylconia. Met de kortingscode AFF25 krijg je ook nog eens 25% korting op alle diensten van Sylconia.

Tot slot, niet om het hele artikel te ontkrachten maar conversie is natuurlijk niet alles. Het is slechts een van de vele benchmarks van de performance van jouw Magento webwinkel. Staar je dus niet blind op je conversie, kijk ook naar je absolute sales, gemiddelde aankoopbedrag, het aantal terugkerende klanten en je klant beoordelingen.

Succes met het implementeren van de tips om de conversie van jouw Magento webwinkel te verhogen!