User en group permissies op Ubuntu 12.04 + Plesk + Nginx en Apache

Blog

User en group permissies op Ubuntu 12.04 + Plesk + Nginx en Apache

Het volgende artikel is eigenlijk een geheugensteuntje voor mezelf. Ik beschrijf hier kort hoe je de gebruikerspermissies in een standaard Ubuntu en Plesk installatie kan verbeteren. Zowel voor FTP gebruik als voor het switchen tussen verschillende PHP handlers, een feature die mij betrekkelijk nieuw is. Omdat ik de laatste tijd meer van de NGINX school ben geworden dan van de Apache school is dit wel erg prettig om te weten. 

Probleem
In een standaard Ubuntu + Plesk configuratie is de group “psacln” geen onderdeel van de groep “www-data” of de “nginx” groep. Wanneer je gebruik maakt van php5-fpm worden de PHP verzoeken gedaan door de domeinaamuser:psacln. Dit zie je ook terug in de pool en je ziet het aan de gebruiker bij de bestanden in de shell.

Oplossing
Om dit op te lossen kan je psacln wel onderdeel laten maken van de groepen “www-data” en “nginx”. Dit helpt ook als je bijvoorbeeld problemen hebt met het FTPen naar directories die zijn aangemaakt door deze groep.

De commando’s voor in de shell zijn :

usermod -a -G psacln www-data
usermod -a -G psacln nginx

  • augustus 6, 2015
  • Geschreven door mark

Mark is Internet specialist en E-commerce ondernemer sinds 2001. Met een marketing achtergrond op verschillende posities binnen de telecom (e-business manager, product marketing & innovatie, marketing manager) is hij in 2013 het creatieve full service internetbureau Ingteractive.com gestart. Daarnaast is hij eigenaar en verantwoordelijk voor de exploitatie van diverse webwinkels (o.a. Sneeuwkettingen4u en Ondergoed4u), marketplaces en vergelijkingswebsites (o.a. Sneakers4u en Horloges4u).

Meer rendement uit uw website of webshop?