Haal een beter rendement uit je Google Adwords Advertenties met productvermeldingen

Blog

Haal een beter rendement uit je Google Adwords Advertenties met productvermeldingen

Enige tijd geleden is Google begonnen met het omzetten van de productvermeldingen naar een commercieel model. Waar eerder de productfeeds in de Google Merchant omgeving nog werden gebruikt om beter te indexeren zie je dat deze nu alleen nog worden ingezet voor productadvertenties via AdWords. Vele webwinkeliers hebben na de overgang naar het commerciële model de mogelijkheid gekregen om de productvermeldingen in te zetten in de Adwords campagnes. In dit korte artikel zal ik belichten wat mijn eerste resultaten waren en hoe ik deze heb verbeterd aan de hand van een paar simpele trucs.

Eerste resultaten vielen tegen

De eerste resultaten van de AdWords met productvermeldingen waren om te janken. Lage conversies, hoge kosten, en productsales op artikelen die nooit eerder werden verkocht. Daarnaast zag ik een afname van de doorklik op de organische zoekresultaten met als gevolg dat zelfs de rankings naar beneden zijn gegaan. Kortom, ik was hier niet blij mee en zelfs een beetje gefrustreerd. Wat te doen? Campagnes uitzetten en ruimte geven aan concurrenten (laat hun maar de hoofdprijs betalen voor een klant), biedprijzen naar beneden zetten om de kosten onder controle te krijgen? Biedstrategie veranderen? Opties te over maar wat werkt nou…

3 tips voor een betere conversie en lagere cost-per-sale voor Google Adwords met advertenties met productvermeldingen

Tip 1 : Wees selectief met de producten die je in je feed die je naar Google stuurt

Toen er nog sprake was van een niet commercieel model van de productvermeldingen had je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk producten in je feed staan. Ook de goedkope producten met een lagere conversie, misschien iets minder aantrekkelijke prijs, stonden keurig in je productfeeds toch? Wat gebeurd er als je deze feed blijft handhaven en naar google stuurt? Dan gaat Google ook deze producten in een advertentie tonen en dat wil je misschien niet.

Het eerste wat ik heb gedaan is kijken naar de bouncerates van het betaalde verkeer op alle pagina’s. Wat me daar opviel was dat er verkeer kwam op pagina’s / producten die normaal niet hard lopen en ook matige performance hebben in de organische zoekresultaten, ver in de longtail dus. Productadvertentie lijkt niet goed te matchen met de zoekquery en toch wordt er geklikt. Daar heb je niks aan. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten in je merchant feed producten zijn die je graag verkoopt, een goede voorraadpositie hebben en eigenlijk alle drivers bevatten die ervoor zorgen dat een klant juist jouw product koopt : goede heldere productomschrijving, aantrekkelijke prijs, snelle levertijd en on topic met je webshop. In de feed die richting Google ging was er geen onderscheid gemaakt in de verschillende productcategorieën. Je kan dit doen door extra filters in je feed mee te geven (product type) en deze in een aparte feed in je adwords te laden. Wat ik heb gedaan is mijn merchant feed aangepast. In plaats van alle producten daarin op te nemen heb ik alleen de producten meegenomen met een hogere prijs (en dus marge), een goede verkrijgbaarheid (levertijd) en ruim voldoende beeldmateriaal. De conversie is hiermee flink gestegen en de cost-per-sale zijn gedaald.

Tip 2 : Biedstrategie veranderen

Niet alle producten in een webwinkel zijn direct uit eigen voorraad verkrijgbaar, een significant gedeelte heeft een langere levertijd dan 1 dag. In ieder geval, daar is sprake van bij de webshop waar deze optimalisatie slag heeft plaatsgevonden. Wat ik heb gedaan is de maximale kosten per klik naar beneden brengen op momenten waarop er sprake is van een langere levertijd. Levertijd is zeer belangrijk in de conversie, dus producten met een langere levertijd krijgen een lagere maximale kosten per klik. Dit komt de gemiddelde cost-per-sale weer ten goede.

Tip 3 : Meten is weten

Na de implementatie van de bovenste tips is het zaak om de boel verder te optimaliseren. Meten = weten. Probeer zo goed mogelijk bij te houden wat de resultaten zijn en pas daar je feeds en biedstrategie op aan.

 

Succes!


  • oktober 17, 2013
  • Geschreven door mark

Meer rendement uit uw website of webshop?